Alli - tě naučí...

21.08.2009 13:28

V poslední době na mne při občasném sledování televize útočí reklama na zázračný lék Alli. Téměř jej nabízejí komukoliv, ačkoliv je primárně určen, pokud se nepletu, lidem s BMI (body mass index) větším než 28. V mém případě při výšce asi 190 cm je to něco přes 101 kg.

Co je to Alli?

Jedná se o slabší verzi Xenicalu. Alli obsahuje 60 mg účinné látky - orlistatu, zatímco Xenical jí má dvojnásobek, tedy 120 mg. Jeho zázračná funkce tkví hlavně ve "výchově" uživatele. V těle působí tak, že blokuje enzymy štěpící tuky (lipázy) a tak asi 25 % požitých tuků se nevstřebá. Když se nevstřebají, tak projdou trávicím traktem v původní podobě až na konec. Možná má někdo z vás podobnou zkušenost jako já, kdy dostal větší sklenici "nutely" či jiného ochuceného tuku a na jeden či dva zátahy ji vyprázdnil. Slastný pocit po několika hodinách vystřídaly bolesti břicha, doprovázené velmi urgentním nucením na "velkou". O konzistenci stolice neradno ani mluvit. Stejných projevů se můžete dočkat i s Alli. Pokud se nezkrotíte a přeženete to v potravě s tuky, vaše tělo se připomene. Než byste zažili obdobný, pro někoho často ještě velmi neočekávaný a navíc urgentní, zážitek, dáte si větší pozor na to, co jíte. Taže je to s tou "výchovou", to je už asi jasné...

cituji z webu alli.cz

"alli zabrání enzymům strávit přibližně čtvrtinu tuků přijatých potravou. Nestrávený tuk je z těla vyloučen přirozenou cestou společně se stolicí. Každá tobolka účinkuje během jednoho jídla.

alli brání vstřebání asi čtvrtiny tuků přijatých potravou. Možná proto zaznamenáte změny střevní peristaltiky nazývané souhrnně účinky léčby související se stravou. Pokud budete dodržovat denní doporučený limit tuku, budou tyto účinky zvládnutelné. Stejně tak, pokud doporučený limit překračujete, vystavujete se riziku vzniku vedlejších účinků léčby, které zahrnují: mastnou, řídkou či olejnatou stolici, změny střevní peristaltiky a nadýmání s případným mastným špiněním.
 

Vedlejší účinky léčby související se stravou

Je důležité si uvědomit, že tyto účinky jsou způsobeny ve valné většině případů vyšším příjmem tuku. Někteří uživatelé zaznamenají v průběhu léčby pouze jednu epizodu. Pokud budete pečlivě sledovat svůj příjem tuku, můžete se vyhnout problémům. Je důležité si uvědomit, že tyto účinky jsou způsobeny ve valné většině případů vyšším příjmem tuku.

Jako příklad: alli brání vstřebání přibližně čtvrtiny přijatých tuků. Po konzumaci kuřecích prsou s 15 g tuku tak 4 g nestráveného tuku odejdou stolicí. Po konzumaci hamburgeru s obsahem 80 g tuku vyloučíte 20 g nestráveného tuku. Je zde proto vyšší riziko výskytu vedlejších účinků léčby souvisejících se stravou.

Přebytky tuku, které procházejí střevem, vznikají v důsledku mechanismu účinku alli. Vnímejte tyto změny jako signál, že jste překročili doporučovaný limit tuků v pokrmu.


Tipy, jak snížit riziko vedlejších účinků léčby

* Zjistěte si více o obsahu tuku v jednotlivých jídlech, která běžně konzumujete. Dodržujte velikosti porcí a pečlivě čtěte etikety na výrobcích, které míníte vyzkoušet poprvé.
* Rozdělte celkové povolené množství tuků rovnoměrně do jednotlivých pokrmů. „Neschovávejte“ si část tuků z oběda na večeři – každý pokrm musí přesně odpovídat stanovenému množství tuku.
* Buďte trpěliví. Na změny si možná budete muset zvykat. Většina účastníků se rychle naučí případné úvodní střevní potíže dostat pod kontrolu a pozná, jak zabránit jejich výskytu."

konec citace

Ve skutečnosti ne všechny tuky jsou špatné a některé přímo potřebujeme, zvláště ty s n-3 a n-6 mastnými kyselinami. Tuky slouží také jako rozpouštědlo a transportní médium pro vitamíny A, D, E, K. Jako poradce pro výživu bych měl doporučit kromě balení Alli ještě potravní doplňky, které obsahují tyto a další lipofilní látky.

Závěr

Hubnutí je komplexní proces, který zahrnuje nejen výživu, ale i pohyb, psychiku a životní styl. Aby člověk zhubnul, měl by tedy jíst racionálně, více se hýbat a cítit se dobře. Při tom krátkém běhu po jídle s vyšším obsahem tuku na toaletu a strachem, jestli se náhodou někde ve společnosti třeba nepos..., to bych asi nezhubl. Každopádně toto může být právě cesta pro "dacany", kteří se nesnaží a potřebují nad sebou bič. My, co víme, říkáme - bez změny životního stylu nejde trvale zhubout a udržet si váhu.

Poznámka na závěr

Jako poradce pak mohu sdělit svým klientům: "Vůbec se nesnažíš aspoň trochu upravit svůj životní styl a stravu - Alli na tebe, to tě naučí!"

 

Zpět