Glykemický index vybraných potravin
08.06.2009 09:17Zde jsou uvedeny glykemické indexy vybraných potravin. Databáze bude postupně rozšiřována a doplňována o nové potraviny.
potravina | glykemický index |
mrkev, syrová | 16 |
mrkvový džus | 43 |
mrkev, vařená | 33 |
cukr (sacharóza) | 110 |
jasmínová rýže, dlouhozrnná, vařená | 109 |
maltóza | 105 |
datle (sušené) | 103 |
lívance | 102 |
brambory vařené 35 min | 101 |
glukóza | 100 |
Bílý chléb (100% pšenice, 2% pektinu) | 85 |
100% pomerančová marmeláda bez přidaného cukru | 27 |
semolinové špagety, 15 min vařené | 41 |
Isomalt | 2 |
Nudlová polévka | 1 |
Zdroj: Sydney University’s Glycemic Index Research Service (Human Nutrition Unit, University of Sydney, Australia)
Další možní zdroje: IKEM (Institut klinické a experimentální medicíny, Praha; https://www.fzv.cz/web/glykemicky_index)
———
Zpět