Teflon: zabiják či pomocník

15.06.2009 12:38

Pánev s nepřilnavou úpravou zná snad každý. Jedním z nejčastěji používaných nepřilnavých povrchů je Teflon (polytetrafluoroethylen, PTFE). Mimochodem, PTFE přísadu známe i z reklam na úžasnou ochranu laků aut, kdy se na kapotě dají smažit volská oka, střílet po ní diabolkami apod., aniž by to karosérii nějak ublížilo. Zaměříme se však na PTFE a jeho možnou škodlivost vůči lidskému zdraví.

Teflon jako takový byl objeven v roce 1938 Roy J. Plunkettem, pracujícího pro firmu E.I. du Pont de Nemours. Obchodní jméno Teflon® bylo registrováno roku 1945 a první výrobek (pánev) s nepřilnavým povlakem Teflon® se na trhu objevil v roce 1951. Byl to revoluční vynález, který se později velmi rychle rozšířil do valné většiny všech kuchyní. Jako u každého polymeru, dochází i u teflonu za vysokých teplot k jeho rozkladu a vzniku toxických látek.

Výrobce teflonu, americká firma DuPont už v roce 1981 zjistila, že u sedmi zaměstnankyň firmy se při rutinní kontrole vyskytla v krvi chemikálie C8 (produkt tepelného rozkladu teflonu), způsobujících potraty u krys. Několik dětí zaměstnankyň se pak narodilo s defekty očí.

Vaření na teflonu již při teplotách nad 260 stupňů může mít pro lidi škodlivé důsledky a při zahřátí na teplotu 370 stupňů Celsia se z něj uvolňují karcinogenní látky. Mnohem vnímavější na tyto toxické látky jsou ptáci. DuPont údajně rovněž zjistil, že toxické látky uvolňované z teflonového povrchu už při teplotě 240 stupňů Celsia (například perfluorisobuten) jsou pro ně smrtelné.

Při nadýchání se výparům z teflonové pánve rozpálené nad 260 °C se u člověka mohou projevit příznaky tzv. "teflonové horečky". Její symptomy jsou obdobné jako u chřipky, například bolesti svalů a hlavy.

Co s pánví?

Podíváme-li se na to, jaké teploty jsou běžně používané pro přípravu potravin - pečení, vaření, smažení apod., zjistíme, že maximální teploty se pohybují kolem 220 °C. Riziko je tedy minimální. Také proto teflon patří mezi schválené materiály, které se mohou používat při výrobě nádobí. Jednou z mála situací, kdy mohou vznikat z teflonu škodlivé látky je možnost lokálního či celkového přehřátí pánve. K tomu může dojít například při zahřívání prázdné pánve. Je vhodné sledovat barvu tzv. termospotu, který někteří výrobci mají na svých produktech.

Více k tématu např.:

https://www.bezpecnostpotravin.cz/Index.aspx?ch=552&typ=1&val=76263&ids=0

https://theaviary.com/teflon.shtml

 




 

 

 

Zpět